25.11.2021, autor: A. Bryk (kl. 2d)

W Soplicowie…

Kultywowanie tradycji i poznawanie dawnych obyczajów to słowa, które najlepiej opisują klasę 2D. Dla ich potwierdzenia dnia 22.11. wspólnie wraz z wychowawczynią, panią Beatą Wasilewską-Wnuk przygotowała ucztę na wzór tej ukazanej w epopei narodowej „Pan Tadeusz”. Każdy przyniósł coś od siebie.

Stoły zastawione zostały najznamienitszymi smakołykami, jednak prym wiódł bigos, łazanki, kiszone ogórki, oraz smalec. Karmić należy również duszę, co udowodniliśmy poprzez omówienie najważniejszych aspektów i motywów dzieła Adama Mickiewicza. W tle wybrzmiewał znany wszystkim polonez Wojciecha Kilara, idealnie dopełniający atmosferę dworku szlacheckiego.

„I ja tam z gośćmi byłem, miód i wino piłem, a com wiedział i słyszał, w księgi umieściłem.”